Over Jongerentheater Quint

 Jongerentheater Quint maakt voorstellingen voor jongeren. Brutaal, slim, actueel en altijd grappig. Gespeeld door talentvolle jongeren uit de regio Capelle aan den IJssel.

Jongerentheater Quint is gevestigd in Capelle aan den IJssel. Wij maken jaarlijks een jongerenvoorstelling (12+) en een familievoorstelling (4+). Dit doen wij met jongeren uit de regio Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Zuidplas. Het makersteam bestaat uit een schrijver/regisseur, een choreograaf, een componist, decorontwerper, kostuumontwerper en een lichtontwerper. Een mix van ervaren en beginnende professionals, die werken vanuit vriendschap en bevlogenheid om jongeren in aanraking te brengen met theater. Naast de voorstellingen verzorgen wij theaterworkshops voor het voortgezet en primair onderwijs.

Jongerenvoorstelling

Om mee te spelen in de jongerenvoorstelling wordt jaarlijks in het najaar een openbare auditie gehouden. Daarna begint het wekelijkse repetitieproces. De voorstellingen worden gespeeld in april in de Luc Lutz zaal van het Isala Theater te Capelle aan den IJssel. Op verzoek spelen we schoolvoorstellingen voor het voortgezet onderwijs.

Familievoorstelling

Als je in de familievoorstelling wilt meespelen ga je naar de brugklas of ben je tussen 12 en 24 jaar. Je doet mee aan de gratis workshops spel, zang en dans in april waarin 40 spelers worden geselecteerd. Vanaf mei wordt 30 weekenddagen gerepeteerd. De voorstelling gaat in september in première in de grote zaal van het Isala Theater in Capelle aan den IJssel en is vervolgens te zien in De Tuyter in Krimpen aan den IJssel, Dorpshuis Swanla in Zevenhuizen (Zuidplas) en in het Hofplein Theater in Rotterdam.

De jongeren spelen 7 vrije voorstellingen en 8 schoolvoorstellingen. Kinderen en jongeren zien hun leeftijds- en/of plaatsgenoten zingen, dansen en acteren. Een spannende voorstelling met professionele middelen gemaakt. We enthousiasmeren zowel de meespelende jongeren als het publiek en verwachten bijna 4000 bezoekers. Een uniek project in onze regio.

Een ‘Quintjaar’ ziet er in hoofdlijnen als volgt uit

Januari: op zoek naar ervaren en onervaren spelers voor de familievoorstelling/repetities jongerenvoorstelling
Februari: idem
Maart: première jongerenvoorstelling
April: workshops familievoorstelling
Mei tot de zomervakantie: repetities familievoorstelling
Augustus: laatste week van de zomervakantie repetities familievoorstelling
September: première familievoorstelling
Oktober: voorstellingen in Krimpen aan den IJssel en Zevenhuizen / audities jongerenvoorstelling
November: voorstellingen in Rotterdam / repetities jongerenvoorstelling
December: repetities jongerenvoorstelling

​Vrijwilligers

Jongerentheater Quint kan al jaren rekenen op een vaste groep gezichten, lees enthousiaste vrijwilligers. Zonder vrijwilligers geen Quint, want vooral zodra we het theater in gaan hebben we achter de schermen vele handen nodig. Iedereen is op zijn of haar eigen wijze een belangrijke schakel in het geheel. Uitbreiding van deze groep blijft belangrijk voor de toekomst van Quint. Heb jij zin om ook een gezicht van Quint te worden en als vrijwilliger aan de slag te gaan, neem dan hier contact met ons op.

Familievoorstellingen in de grote zaal:

2004 De Drie Musketiers
2005 Zorro
2006 Robin Hood
2007 Jeanne d’Arc
2008 Mulan
2009 De Piratenkoningin
2010 Lozen, het indianenmeisje
2011 De Bokkenrijders
2012 Jaap en de Bonenstaak
2013 Hasse Simonsdochter
2014 De Bende van Roze Zora
2015 Kinderen van Moeder Aarde
2016 Doornroosje
2017 Peter vóór Pan
2018 Alleen op de Wereld
2019 De Bokkenrijders
2020 De Piratenkoningin
2021 Kruistocht in Spijkerbroek

Jongerenvoorstellingenin de kleine zaal

1999 Studiefinanciering
2000 Tenminste houdbaar tot…
2001 Weerzien
2001 Dromen van Anorexia
2002 Op Leven en Dood
2002 Pesten is toch leuk?
2003 Als de dood voor pesten
2003 De Selectie
2004 Meidenbende
2005 ‘t Zal de liefde wel wezen
2005 Chat!
2005 Studiefinanciering
2006 45%
2006 Tenminste houdbaar tot…
2007 Sterredans + Zero Tolerance
2008 Metamorfose + Knetterkebabi + Liefde * Tjinta
2009 Woensdagmiddag + Eeuwig zomer
2010 Help! I need somebody + De Anderen + Liefde * Tjinta (Breda)
2011 Vanavond is de wereld klein + Alles ging goed, totdat het verkeerd ging
2012 Psyche, het spel van de ziel
2013 Killing Time!
2014 Beatmeisjes + Het Experiment
2015 Eeuwig zomer + De Bunker
2016 Pinokkio & Co
2017 Bondgirls + Boy/Girl
2018 Het Gelazer met de Kat
2019 Onder het Melkwoud
2020 Geluk!

Spelers en Oud Spelers

Maak kennis met spelers en oud spelers

Brutaal, slim, actueel en altijd grappig. Dat zijn onze talentvolle jongeren uit de regio Capelle aan den IJssel. Benieuwd naar de (oud) spelers van Jongerentheater Quint? Klik snel door om de verhalen achter de foto’s te lezen.

Lees meer

Onze Makers

Marnix Keeven

Marnix Keeven is de oprichter van Jongerentheater Quint. Zijn grootste passie is schrijven voor en werken met jongeren. Als regisseur op de achtergrond kijken hoe je spelers opbloeien, zichzelf overtreffen en genieten bij het applaus.

Jeroen S. Rozendaal

Jeroen S. Rozendaal is producent, schrijver, regisseur, muzikant én presentator. Vanuit zijn eigen StudioRev levert hij een bijdrage aan culturele producties met een accent op film, literatuur en theater.

Renate de Jong

Renate de Jong is dansdocent op de Theater HAVO/VWO en maakt de choreografie van alle voorstellingen van Quint. Zij instrueert de spelers in hun interpretatie en uitvoering.

Robin van Hilten

Robin van Hilten studeerde lichte muziek, zang en piano aan het Rotterdams Conservatorium. Hij is betrokken bij diverse voorstellingen van Hofplein Rotterdam als muzikaal leider en is docent zang op de Theater HAVO/VWO. Voor de voorstellingen van Jongerentheater Quint schrijft hij alle muziek en repeteert de zang met de spelers.

Nils Schwartz

Nils studeerde muziek educatie en klassieke zang aan Codarts. Op diverse locaties heeft hij gewerkt als pianist, vocal coach, zanger en dirigent. Voor de voorstellingen van Jongerentheater Quint repeteert hij de zang met de spelers.

Urmie Plein

Urmie is afgestudeerd aan de acteursopleiding aan de HKU. Als actrice is ze zowel in het theater als op het witte doek te bewonderen.