Oorlogswinter

Naar het beroemde boek van Jan Terlouw

Oorlogswinter

Oorlogswinter 1
Oorlogswinter 2
Oorlogswinter 3

Nu zijn ze er nog. Ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog. Van de Duitse bezetting, het bombardement op Rotterdam en de razzia’s. Ooggetuigen die weten wat vrijheid betekent. En nieuwe generaties zien nu een nieuwe onbegrijpelijke oorlog, als Rusland Oekraïne binnenvalt. Wat leren we van het verleden? Hoe zouden we zelf handelen? Nu kunnen we nog vragen hoe het voor ze was en het verhaal levend houden. Om te wensen dat er nooit meer oorlog is.

Nu willen we het verhaal aan nieuwe generaties vertellen. Gebaseerd op het prachtige en beroemde boek van Jan Terlouw.

Wie kun je vertrouwen als het oorlog is? Het is de ijskoude winter van 1944/1945. De 16-jarige Maaike haat de Duitse bezetters. Die zomaar mensen wegvoeren om nooit meer terug te keren. Oom Ben is haar held, die zit bij het verzet. Haar buurmeisje Dirkje ook. Zij gaat het distributiekantoor overvallen om voedselbonnen te stelen voor onderduikers. Ze vraagt Maaike een brief te bezorgen, mocht het mis gaan. Als Maaike de brief aanneemt, komt haar eigen leven in gevaar. Is haar haat tegen onrecht groter dan de wens om veilig te leven? En wie kan ze dan nog vertrouwen?

Onze sponsors

De voorstelling Oorlogswinter is mede mogelijk gemaakt door de volgende organisaties:

Gemeente Capelle aan den IJssel, Gemeente Krimpen aan den IJssel, Gemeente Zuidplas, Synerkri, Van Cappellen Stichting, Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland, Elise Mathildefonds, Erasmusstichting, MaakCapelle, EYE College, Kringloopwarenhuis Het Goed, De Boekenkast en Legacy FX - Wapenverhuur Nederland.

Onze makers
Script en regie: Marnix Keeven
Muziek: Bart Kuntz en Marijn van Engelen
Choreografie: Ingeborg van Weissenbruch
Muzikale leiding: Martine Hordijk
Decorontwerp: Jari van Winsen
Kostuumontwerp: Yvette Bras
Lichtontwerp: Stijn van Kortenhof
Grimeontwerp: Marry Verseveld
Geluid: Marijn van Engelen en Eric Boxman
Licht: Stijn van Kortenhof en Vincent Houweling
Beeldontwerper: Wilbert Eerland